FFD2008: Ridders & Prinsessen

FFD2008: Ridders & Prinsessen

18-05-2011

Zaterdag ochtend, langzaam maar zeker druppelen de vrijwilligers van Brandnewday binnen in gebouw ‘Doedac’ op de locatie Hartenberg. Iedereen is onder de indruk van de locatie, een prachtige snoezelruimte, aparte ruimtes voor de workshops en een ruimte waar eventueel gerust kan worden. 

Nog anderhalf uur en dan kan het feest beginnen. Eerst moet alles in gereedheid gebracht worden. Tafels en stoelen worden versjouwd en de slingers en ballonnen worden opgehangen, koffie en thee worden gezet en bijna alles is klaar. Helaas laat de catering op zich wachten. 

Maar dat mag de pret niet drukken. Vanaf 12.15u komen de eerste gezinnen binnen. Bij de ingang worden de gezinnen opgevangen en voor alle kinderen ligt er een mooie verrassing klaar, een prachtige naamketting. Voor de jongens waren er ook zwaarden en schilden en voor de meisjes echte prinsessen kroontjes. Alhoewel één van onze stoere meiden liever een zwaard had! 

Na de ontvangst is er voor iedereen wat te drinken en een lekker broodje. Beter laat dan nooit is de cateraar gearriveerd en wordt iedereen voorzien van een natje en droogje. Het is direct weer een feest der herkenning. Vrijwilligers zijn weer blij de kinderen/gezinnen te zien en ook voor de gezinnen is het leuk elkaar weer te zien. 

Nadat iedereen welkom is geheten en voordat het middagprogramma start is er eerst nog een verrassing... Het feest wordt opgeluisterd door twee ridders en een jonkvrouw. In vol ornaat komen ze binnen en natuurlijk moeten ze van onder tot boven betast worden. Daarna wordt de groep verdeeld en uitgenodigd om allemaal aan een workshop deel te nemen. 

De eerste workshop is die van een echte sprookjesverteller. De kinderen en de ouders worden uitgenodigd in de snoezelruimte waar ze lekker onderuitgezakt mogen luisteren naar uiteenlopende sprookjes als Repelsteeltje en Assepoester. De kinderen vinden het geweldig! Meer verhaaltjes willen ze horen. Voor een enkele vader biedt de snoezelruimte iets te veel comfort, de ogen gaan even dicht.

Na alle mooie verhalen, kunnen de kinderen nog even genieten van deze speciale ruimte. Daarbij heeft het enorme ballenbad toch wel de meeste aantrekkingskracht. Zoveel zelfs dat één van de ridders er met volle bepakking in gaat liggen. 

Tijdens tweede workshop wordt er geknutseld. Voor elk kind is er een schatkistje en een fotolijstje dat versierd en beschilderd wordt. Naast de gebruikelijke schilder en knutselspullen is er ook gezorgd voor een enorm aantal leuke versiersels waarmee de spulletjes opgeleukt kunnen worden. Iedereen gaat los en vooral ook leuk om te zien hoe geïnspireerd de oudere zussen raken!

Het fotolijstje is natuurlijk niet voor niets gekozen. Gedurende de dag zijn er door verschillende mensen foto’s gemaakt die ter plekke zijn afgedrukt. Zodra de lijstjes droog zijn, zijn de leukste foto’s afgedrukt en erin gestopt. Deze gaan met de kinderen als herinnering mee naar huis. 

De laatste workshop is in handen van DOT belevingstheater. Al weer voor de vierde keer voorzien zij de FunDay van een gedenkwaardig optreden. Dit keer wordt er ‘gedabberlapt’. Gewikkeld in lappen en onder begeleiding van een blokfluit worden de kinderen meegenomen in een spannende wereld van wikkelen en scheuren. Opnieuw zijn de optredens een daverend succes! Met een lach en een traan geniet iedereen zichtbaar. 

Na al dat harde werken is het al weer tijd voor het afsluitende diner. Voordat het zover is nemen we afscheid van de ridders en de jonkvrouw. Tussen de workshops door is iedereen nog met ze op de foto gegaan en hebben ze nog een echte ‘vecht’ demonstratie gegeven, super! Tijdens het diner zijn er voor iedereen de welbekende frites met kroketten en voor de anders etende was er een overheerlijk stamppottenbuffet.

Na het eten begint iedereen een beetje in te kakken, het was een intensieve dag en het helaas is het weer tijd om naar huis te gaan.

Iedereen was weer dolenthousiast over de dag die uitgedraaid is op een groot succes. Nog nagenietend en vol voldoening zijn alle spullen weer netjes opgeruimd en is er even na gekletst. Op naar de volgende dag……